مدیران برنامه

مشاوره پایان نامه و استخراج مقالات مدیریت

مدیران برنامه

مشاوره پایان نامه و استخراج مقالات مدیریت

مدیران برنامه

مشاوره و انجام پایان نامه و استخراج مقالات معتبر مدیریت. انجام پایان نامه به روش فرایند تحلیل شبکه ای(ANP) و فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)

مقاله مدیریتی

سه شنبه, ۲۶ آبان ۱۳۹۴، ۱۲:۲۸ ب.ظ

درآمدی بر نظریه­ های تأثیر مدیریت استراتژیک منابع انسانی

 

چکیده

 

امروزه نیروی انسانی کلید بقا و سودآوری شرکت­ها به حساب آمده و محققین مدیریت دریافته­اند که توجه به عامل انسانی سبب رفع محدودیت­ها و کمبودهای فرآیند تولید خواهد شد. همانگونه که در جهت کاربری بهینه­ی عوامل مادی، وجود برنامه­ریزی استراتژیک و طولانی­مدت لازمست، برای استفاده بهینه از نیروی انسانی نیز باید به برنامه­ریزی استراتژیک پرداخت. تدوین استراتژی مدیریت منابع انسانی فرآیندی نظام­یافته برای طراحی برنامه­ی جامع، بلندمدت، هدفمند و ساختمند در حوزه کاربری منابع انسانی به شمار می­رود که از روش یگانه و منحصری تبعیت نمی­کند اما در این قلمرو نظریه­هایی مطرح شده­اند که می­کوشند تأثیر مدیریت منابع انسانی به شیوه­ی استراتژیک را تصریح نمایند. در تحقیق ادبیاتی حاضر، چنین نظریه­هایی مورد بررسی قرار می­گیرد تا چارچوبی بر طبق آنها جهت توسعه معیارهای سنجش مؤلفه­ای اثربخشی سازمانی و ایجاد مدلهای تجویزی مدیریت استراتژیک منابع انسانی تدوین گردد.

واژگان کلیدی: نظریه، تأثیر، مدیریت استراتژیک منابع انسانی (SHRM)، سودآوری، معیارهای سنجش، مدلهای تجویزی،
برنامه­ریزی استراتژیک.

 

مقدمه

 

بسیاری از محققین معتقدند که گسترش و اجرای استراتژی­های تدوین شده­ی منابع انسانی در ارائه خدمات و کالاهای با کیفیت و تحقق اهداف اجرایی، به سازمان­ها کمک می­کند. منابع انسانی به ویژه در مشاغل تخصصی به عنوان نیروی محرکه­ی طرح­های استراتژیک سازمان­ها مطرح می­شود که مدیریت آن نیازمند رویکردی استراتژیک می­باشد تا بدین ترتیب مجموعه­ای منسجم، کارآمد و اثربخش از سیاست­ها و برنامه­های فرایند مدیریت منابع انسانی سازمان حاصل آید. (قلی­پور، چهارمین کنفرانس بین­المللی مدیریت)

هدف اصلی مدیریت استراتژیک منابع انسانی خلق قابلیت استراتژیک از طریق تضمین این نکته است که سازمان از کارکنان ماهر، متعهد و باانگیزه برای تلاش در راستای دستیابی به مزیت رقابتی پایدار برخوردار می­باشد. علیرغم این نکته محققین هنوز در جستجوی یافتن نظریه­ی واحدی درباره مدیریت استراتژیک منابع انسانی می­باشند (Delery & Shaw, 2001). مدیریت استراتژیک منابع انسانی (SHRM) بعنوان الگوی برنامه­ریزی شده­ای از منابع انسانی (یعنی نیروی کار) و کاربرد مدیریت منابع انسانی و فعالیت­های لازم در جهت تحقق اهداف و مقاصد سازمانی تعریف شده است. (McMahan et al, 1999)

(2005) Werbel & DeMarie در تحقیقات خود اعلام داشتند که SHRM بر (هم محورسازی) اقدامات سازگار داخلی در حوزه مدیریت منابع انسانی (HRM) تمرکز می­یابد تا سبب ایجاد دانش، مهارت و توانمندی­های کارکنان شود و در نهایت از استراتژیهای رقابتی و تحقق اهداف سازمانی پشتیبانی بعمل آورد. SHRM به تدریج اهمیت بیشتری می­یابد چرا که مدیریت استراتژیک در اقتصادِ مبتنی بر دانش تأکید می­کند که کارکنان اجزاء اصلی تحقق مزیت رقابتی را تشکیل می­دهند.

(2005) Chadwick معتقد است که در سال­های اخیر SHRM مورد توجه فراوانی بویژه در حوزه مدیریت منابع انسانی، روابط صنعتی و رفتار سازمانی قرار گرفته است. نظریه­های جدید SHRM از دو جهت با تحقیقات کلاسیک HRM متمایز هستند:

1- رویکرد در سطح سیستم سازمانی نسبت به HRM.

2- توجه به تأثیرات HRM بر عملکرد شرکت.

اما معمولاً مفهوم استراتژی شرکت در برگیرنده­ی تحقیقات SHRM نمی­باشد.

بر طبق نظر (2001) Chung، «نظریه نقش» می­تواند چارچوب نظری و مفهومی ارزشمندی را برای مطالعه رفتار فردی در سازمان عرضه کند و نقش­ها مرزهایی را میان افراد و سازمان­ها پدید می­آورند. نظریه­ی رفتار در نقش را بدین ترتیب می­توان در جهت افزایش درک اقدامات  HRM به کار برد که در نهایت از این درک می­توان در جهت بهینه­سازی استراتژیک مدیریت HRM بهره گرفت.

(2007) Stone et al در حوزه مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر ارزش­های فرهنگی تأکید می­ورزند. این محققین ابعاد مختلفی از رابطه فرهنگ با مؤلفه­های مدیریت منابع انسانی را مورد بررسی قرار می­دهند از جمله فرآیندها و اقدامات جذب نیرو، ادراکات کارکنان از مشخصه­های شغلی، گزینش، آموزش، معیارهای عملکردی، بازخورد، حقوق و دستمزد و طرح­های تشویقی. این محققین دریافتند که فرهنگ، واسطۀ رابطه میان فرآیندها و اقدامات HRM و اثربخشی آنها می­باشد.

بر طبق نکات فوق­الذکر، هدف اصلی مقاله حاضر، ارائه نظری اجمالی به نظریه­های تائید مدیریت استراتژیک منابع انسانی و تدوین چارچوبی برای آنها می­باشد. به منظور تحقق این هدف، چندین دیدگاه نظریه­ای غنی از ادبیات SHRM استخراج می­گردند. سپس با تلفیق این نظریه­ها چارچوبی در جهت ارزیابی اثربخشی سازمانی و روابط اولیه SHRM مطرح می­شود.


برای دانلود متن کامل و ورد مقاله اینجا کلیک نمایید

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی